leenanlukupiiri lukupiiri, joka lukee naisten kirjoittamia kirjoja

19.3.2019

M.J. McGrath: Jään Muisti

Filed under: Yleinen — leenanlukupiiri @ 19:20

M.J. Grathin kirja Jään muisti (Like 2012, suomentanut Anu Nyyssönen) kertoo rikostarinan, joka sijoittuu Kanadan tundralle inuittien maille. Kirjan juonesta löytyy referointeja muualta netistä, joten tässä blogissa keskitymme kertomaan vain lukupiirin ajatuksia kirjasta.

Tämä kirja jakoi voimakkaasti lukupiiriläisten näkemyksiä. Osa piti kirjasta suuresti ja osa ei juuri ollenkaan. Yritän kirjoittaa tasapuolisesti molempia näkemyksiä, vaikka omani sijoittuukin jälkimmäiseen ryhmään. Joskus jaottelen kirjojen lukijat kahteen ryhmään: niihin joille tärkein on tarina ja niihin, joille tärkein on kirjan kieli. Näin mustavalkoista ei toki mikään ole, mutta itselleni lukukokemuksen tärkein tekijä on kieli. Ah ja voi, jos joku on osannut kirjoittaa sanat kokonaan uuteen järjestykseen. Silloin minä sulan. Ihan sama, vaikka olisi kirjoitettu teen keittämisestä. Tämä kirja ei aiheuta ainoatakaan ah ja voi -tunnetta kerronnan suhteen. Mutta. On tällä kirjalla toki puolensa. (Teksti jatkuu kuvan jälkeen, kuten nykyisin kuuluu lukijalle ilmoittaa.)

Tässä kirjassa parasta on sen avaama kulttuuri. Veikkaanpa, että aika monelle lukijalle inuittien elämäntapa on vieras. Yleisesti kirjojen tärkeintä antia on empatiakyvyn lisääntyminen, ja siinä tämä kirja ansaitsee paikkansa. En muista koskaan törmänneeni tällaiseen jään ja kylmyyden kuvaukseen. Ruokailuista, liikkumisesta, pukeutumisesta, asumisesta, oikeuskäytännöistä eli vanhempainneuvoston päätösten mukaisesti elämisestä, jne. kertominen on kiinnostavaa. Avautuu uusi maailma, näinkin ihmiset elävät, tällaistakin on. Faktoja on paljon, joten harmillista, että ne on kirjoitettu kohtalaisen tylsästi, töksähtelevästi ja ylipitkästi.

Lukupiiriläisten antamat kouluarvosanat: 10-, 9, 7, 5.

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress