leenanlukupiiri lukupiiri, joka lukee naisten kirjoittamia kirjoja

17.11.2019

Sofia Lundberg: Punainen osoitekirja

Filed under: Yleinen — leenanlukupiiri @ 21:12

”Toivon sinulle kaikkea tarpeeksi. Tarpeeksi aurinkoa valaisemaan päiväsi, tarpeeksi sadetta, jotta osaisit arvostaa aurinkoa, tarpeeksi iloa ravitsemaan sieluasi, tarpeeksi tuskaa, jotta osaisit arvostaa elämän pieniä iloja, ja tarpeeksi kohtaamisia, jotta aina silloin tällöin osaisit jättää myös jäähyväiset.”

Doris Alm on 96-vuotias Tukholmassa asuva nainen, jonka elämään on mahtunut Euroopan historian suuret tapahtumat, äärimmäinen köyhyys ja kuuluisuus mallimaailmassa. Ystävät ovat kuolleet ympäriltä ja Doris tapaa enää vaihtuvia kotiavustajia, joiden herkkyydessä vanhuksen huomioimisen suhteen on toivomisen varaa. Viikottain Doris puhuu Skypen välityksellä sisarentyttärelleen Jennylle, joka asuu Yhdysvalloissa. Doris alkaa kirjoittaa Jennylle muistojaan osoitekirjassaan olevista henkilöistä. Niiden myötä lukija viedään kokemaan elämää erilaisissa historiallisissa tilanteissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

”Elämän varrella törmää niin moniin nimiin. Oletko ajatellut sitä, Jenny? Nimiin jotka tulevat ja menevät. Jotka särkevät sydämen ja saavat kyyneleet silmiin. Joista tulee rakastajia tai vihollisia.”

Lukupiiriläiset pitivät kirjan rakenteesta, mutta mielipiteet kirjan sisällöstä jakautuivat. Osan mielestä kirjan henkilöt jäivät ohuiksi, osan mielestä eivät. Kirjaa pidettiin aika kuvallisena ja siitä saisi tehtyä elokuvan helposti. Kirja sisältää kohtaamisia, dramatiikkaa, puhumattomuutta, kaikkea sitä, mitä syvältä eletty elämä todellisuudessakin sisältää. Kirja tuo myös oivaltavasti esille kanssakäymiseen liittyviä piilotettuja totuuksia, kuten sen, että kauniille ihmiselle elämällä on varattuna etuoikeuksia. Kirjan rakkaustarina sekä ihastutti, että ärsytti, ja molempien tunteiden kokijoita se myös liikutti. Romaanin kautta on koettavissa useinkin historialliset tapahtumat syvemmin ja satuttavammin kuin varsinaisista historian tietokirjoista. Myös tässä kirjassa on ansiokasta aikalaiskuvausta. Tosin juonenkäänteet saavat jossain osissa James Bond -maisia piirteitä ja näiltä osin kirja vähän kärsii uskottavuuspulmasta.

Lukupiiriläiset antoivat kirjalle kouluarvosanoja 8-, 8+, 71/2 ja 9.

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress