leenanlukupiiri lukupiiri, joka lukee naisten kirjoittamia kirjoja

12.1.2020

Pettina Gappah: Muistojen kirja

Filed under: Yleinen — leenanlukupiiri @ 20:23

(Pettina Gappah, Muistojen kirja, 2015, suom. 2017, suom. Alpo Kupiainen, kust. Tammi)

”Tarina, jonka pyysit kertomaan, ei suinkaan ala Lloydin kuoleman säälittävästä rumuudesta. Se alkaa kaukaisesta elokuun päivästä, jolloin aurinko porotti rakkulaisille kasvoilleni, minä olin yhdeksän ja isä ja äiti myivät minut ventovieraalle miehelle.”

Noin aloittaa Gappah huimaavan tarinan tytöstä, jonka nimi on Memory. Pian käy selväksi, että Memory kirjoittaa tarinaansa vankilassa, että hänet on vangittu valkoisen isäntänsä tappamisesta ja että hän vakuuttaa syyttömyyttään. Näistä lähtökohdista lukijan mieli rakentaa valmiin tarinan jo sangen varhaisessa vaiheessa, mutta lukijaa odottaa monta yllätystä. Tarina onkin lopulta aivan erilainen kuin millaiseksi sen alussa kuvittelee.

Gappah käsittelee tarinassa erittäin mielenkiintoisesti kulttuurien piirteitä. Memory on albino, niinpä hänen oma yhteisönsä – mustat ihmiset – karsastavat, pelkäävät ja pilkkaavat häntä. Mutta ei hän käy valkoisestakaan. Hänen kohdallaan toteutuu julmalla tavalla elämänmittainen toiseus, hän on aina ulkopuolinen.

Kirja kertoo siis Memoryn tarinan pala palalta, kuin hauraita muistijälkiä tunnustellen. Muistelmien välissä kirja kertoo rehevän kuvauksen vankilaelämästä ja marssittaa lukijan eteen ehkä liiankin monta erilaista kohtaloa. Tämä rönsyilevä kertomistapa tekee kirjasta välillä hiukan sekavan. Lukijan on suorastaan välillä vaikea muistaa, kuka olikaan kuka. Tästä pienestä miinuksesta huolimatta kirja on ehdottomasta suositeltavaa lukemista.

Lukupiiriläiset antoivat kirjalle kouluarvosanat 7 1/2, 8, 8 ja 8.

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress