leenanlukupiiri lukupiiri, joka lukee naisten kirjoittamia kirjoja

14.7.2019

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?

Filed under: Yleinen — leenanlukupiiri @ 18:14

Lukupiiri luki keväällä kaksi ajankohtaista kirjaa. Maaliskuussa Pancolin juuri suomennetun Aina ei tapahdu surullisia asioita ja toukokuussa Suvi Aholan Mitä Minna Canth todella sanoi (WSOY 2019). Tällä kertaa saimme itse kirjailijan mukaan lukupiiriin, mikä oli uusi ja mieliä ylentävä kokemus.

Suvi Ahola on toimittaja, kirjailija ja kirjallisuuskriitikko. Hän on toiminut Minna Canth seuran puheenjohtajana vuosina 2012-2019. Hän väitteli 2013 suomalaisista lukupiireistä ja vetää lukupiirejä edelleen. Kiitämme Suvia Aholaa suuresti vierailusta ja mielenkiintoisista ajatuksista.

Lukupiiriläiset kiittivät kirjaa asioiden käsittelytavasta. Kirja on jaettu osa-alueisiin, joissa kuvataan Minna Canthin ajatuksia esim. lapsuudesta, rakkaudesta ja seksistä, köyhyydestä, uskosta. Jaottelu tekee kirjan aiheet helpoksi lähestyä. Ahola todella tuntee aiheensa ja on osannut koota ja esittää Canthin ajatukset hyvin. Kirja herättää monta kertaa pohtimaan sitä, miten lyhyen aikaa meillä vasta onkaan ollut tällainen yhteiskunnallinen tilanne. Miten lyhyen aikaa sitten köyhyys oli täällä aivan toisenlaista ja naisen asema hyvin tiukasti rajoitettu? Kirjasta välittyvät Canthin ajatusten kautta myös hyvin tuon ajan politiikkan ja kirkon jähmeät käsitykset, nykykatsannossa outo sukupuolimoraali ja alkoholinkäyttö. Jotenkin sen aina unohtaa, miten toisenlainen maailma tuolloin oli.

Minna Canth on nyt ollut juhlavuoden (175 vuotta syntymästä) ansiosta taas esillä, mutta muutoin lukupiiriläiset muistelivat, etteivät ole juuri kouluopetuksessakaan aikoinaan hänen teksteihinsä törmänneet. Yksi lukupiiriläisistä on opettaja. Hän kertoi, että he olivat käsitelleet juhlavuoden kunniaksi luokassa Minna Canthin teosta. Opettajaa oli ennakkoon pelottanut se, että tekstin aihe tuntuisi oppilaista vanhanaikaiselta ja vaikealta. Mutta oppilaat olivatkin yllättäneet opettajan ja pitäneet kovasti lukemastaan ja keskustelleet siitä innokkaasti.

Minna Canthin ajatukset tuntuvat osin edelleen tuoreilta ja ajankohtaisilta (esim. ajatukset köyhyydestä). Toiselta osin ajat ovat muuttuneet niin suuresti (esim. tasa-arvon osalta), että hänen ajamansa asiat tuntuvat sangen vaatimattomilta. Mielenkiintoista oli myös lukea tuon ajan kiinnostuksesta spiritismiin ja kokeiluista sillä saralla. Oma kirjani tuli lukiessa pullolleen alleviivauksia ja reunahuomautuksia. Kirja oli todella silmät avaava kokemus.

Suosittelemme, että jokainen lukee tämän kirjan.

Ei kommentteja »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress